Sunt MAMĂ
Mame ca tine

Veronica Celac, fondatoarea „Aieco”: „Ai lângă tine un produs eco, alegi un produs eco și folosești un produs eco!”

Veronica este o tânără mămică a doi copilași minunați. Din dragoste pentru mediul înconjurător, dar și pentru că vrea să fie un exemplu pentru copiii săi, aceasta confecționează torbițe și sacoșe textile, o alternativă a sacoșelor din plastic și a celor biodegradabile. De asemenea, Veronica a găsit o alternativă și pentru folia de plastic, atât de utilizată în bucătărie și anume capacele textile. Mai mult chiar, meșterița a venit și cu o inovație pe piața de la noi – genți pictate, cu trei capace, care pot fi schimbate dupa bunul plac. Te invit să afli mai multe despre tânăra talentată, citind acest interviu!

1.Draga mea, povestește-ne mai multe despre tine. Cine este Veronica Celac?
Sunt din raionul Hâncești, comuna Sărata Galbenă. De 7 ani – soție și mămică a 2 copii minunați, Ștefănel și Ilinca. Creatoare de torbițe eco pictate „Aieco” și de pungi/sacoșe textile de cea mai înaltă calitate. O tânără pasionată de un mod de viață sănătos, ecologic și sustenabil!

2.Ești fondatoarea brandului „Aieco”. Ce reprezintă acesta?
Brandul „Aieco” a apărut pe parcursul celei de-a 2-a sarcini. Sunt de mult timp în cercul meșterițelor handmade. Am creat până atunci: cercei din lemn, biser și lut polimeric, dar și gentuțe croșetate și cărți educative din stofă și fetru. Dar, ideea de a crea torbițe a apărut cumva paralel. Eu fiind în Moldova (până atunci locuiam o perioadă în Crimeea), într-o discuție cu mama, care îmi spunea că și-a făcut o torbiță la atelier și nu mai dorește să folosească pachetele din plastic, am creat prima torbiță pictată pentru mine. Este atât de frumoasă, încât o port tare des până în prezent! „Aieco” vine de la 2 cuvinte – ai și Eco, ceea ce înseamnă că ai lângă tine un produs eco, alegi un produs eco și folosești un produs eco!

3.De ce punguțe handmade? Cât de utile crezi că sunt ele pentru societate?
Pentru că e posibil să creem ceva handmade și să fie apreciat! Da, și e posibil să alegem o alternativă a pachetelor din plastic sau a celor biodegradabile. Pachetele biodegradabile au nevoie de mulți factori de mediu convenabili pentru a se descompune, iar dacă noi le aruncăm alături de alte produse, probabilitatea ca ele să se descompună este tare mică! Totodată, în Republica Moldova a apărut și legea 231, care interzice pachetele din plastic. De aceea, am zis să creez ceva exact dupa forma acestor pachete, dar să fie mai trainice, mai calitative, mai ecologice pentru mediul ambiant. Așa am ajuns la ideea ca pungile să fie textile, din cotton 100% (și anume cel turcesc, pentru că având o experiență cu mai multe stofe, am înțeles care sunt cele mai calitative). Îmi place să pun accent pe calitate și pe satisfacerea clientului care alege să folosească produsele „Aieco”.

4.Care sunt viziunile tale vizavi de ecologie? Ai cumva studii în acest domeniu sau pur și simplu îți pasă de planetă?
E adevărat, cei care vin din domeniul ecologiei ar trebui să fie cei mai mari luptători și apărători ai mediului, dar de obicei nu este așa. Mai ales atunci când vine vorba despre factorul financiar. Eu am studii economice, finalizate la filiera francofonă, la ULIM. Studiile de pictură le-am finisat la Liceul Teoretic „Universum”. Dar cel mai important aici sunt acele studii, pe care le avem noi toti și anume „cei 7 ani de acasă”, care te învață să iubești familia, mediul unde locuiești, să valorifici și să prețuiești roadele Naturii… Până la urmă, eu consider că fiecare poate să contribuie la ocrotirea mediului, alegând conștient produsele și fără a face risipă de obiecte și bani. Deci, “nu contează ce studii ai, e important să fii Om”!

5.În casa ta există pungi din plastic? Le mai folosești sau…?
Am renunțat de 2 ani și jumate la pachetele din plastic, pentru că nu mai simt nevoia și nici plăcerea de a le folosi. Se întâmpla ca atunci când venea cineva la mine cu pachete din plastic, eu să le folosesc apoi ca pachet de gunoi. Acum deja prietenii știu și vin cu pungi de hârtie sau cu torbițe „Aieco”. Pot sa zic aici că, chiar și alte obiecte din plastic au dispărut din utilizare, căci încerc să găsesc mereu alternative. De exemplu, folia alimentară din plastic am înlocuit-o cu capacele textile, confecționate tot de mine, și sunt tare mulțumită de ele!

6.Sunteți o familie ecologica? Ce faceți în acest sens?
Ca să fii o familie ecologică, trebuie să consumi doar produse ecologice. Este o problemă aici, și anume – producătorii. Producătorii de patiserie, de produse lactate, de cereale, de jucării etc, marea majoritate nu își comercializează produsele sale ecologice în ambalaj ecologic. Și aici nu cred că vom avea succes în timpul apropiat, căci pentru ei factorul financiar e pe prim plan, nu viitorul și binele mediului în care noi toți locuim. Ceea ce facem noi, ca familie, pentru a reduce cât de puțin puțin din consumul de plastic, este alegerea produsului într-un ambalaj de sticlă sau hârtie. Eu pun accent pe consumul produselor ecologice, naturale, gătesc foarte des, pe lângă bucate, mai fac pentru ai mei – pâine, biscuiți, lapte de susan, batonașe din semințe. Sunt foarte atentă la ce consumă familia mea!

7.Hai să revenim la pasiunea ta pentru handmade. Când ai început să meșterești?
Zic, caracterul fiecărui om se cunoaște de mic. Sunt o fire tare creativă, mereu cu invenții ingenioase și asta s-a manifestat de când eram copil. Meșteresc de când mă țin minte și sper să continui și mai departe, căci îmi doresc foarte mult să dezvolt în continuare acest proiect de suflet – „Aieco” – și să-i motivez pe oameni să facă alegeri conștiente, renunțând la tot ce înseamnă plastic.

8.Știu că tu confecționezi nu doar sacoșe și torbițe, ci chiar și genți. Presupun că faci asta din plăcere, dar nu putem nega și factorul financiar. Cumpăra lumea astfel de lucrări?
Într-adevăr, am început a crea și gentuțe, în modele unice “3 of 1”. Este o gentuță textilă, pictată, cu 3 căpăcele, care pot fi schimbare oricât de des îți dorești. E ca un fel de 3 gentuțe într-una singură! Ideea a fost salutată și apreciată de multă lume, la fel ca și torbitele și punguțele, de aceea țin să le mulțumesc din suflet pentru acest lucru!

9.Unde le comercializezi? Până la pandemie, participai la târguri?
Timp de 4 ani am locuit, dupa cum spuneam, în Crimeea, în orașul Sevastopol, un oraș tare frumos și istoric, de altfel. În Moldova veneam periodic și atunci îmi comercializam produsele handmade. Totul făceam prin intermediul retelelor de socializare – pe contul meu de Facebook și pe Instagram. La târguri nu am participat, îmi doresc acest lucru și deja m-am înregistrat la piața EcoLocal. Sper ca pandemia să permită să facem cunoștință cu oamenii buni, luminoși, care își doresc să consume și să folosească Local, Natural și Ecologic!

10.Ce mesaj ai pentru cititorii suntmama.com?
Dragi cititori ai blogului „Sunt Mamă”! Vă mulțumesc că ați citit acest interviu, care a fost unul sincer și provocator pentru mine. Vreau să știți că e foarte important să înțelegem ce consumăm, e bine să ne informăm și e bine să facem economii pentru lucrurile mai importante din viața noastră – pentru viitorii mici genii pe care îi avem acasă! Dacă am economisi, de exemplu, și nu am procura pachetele biodegradabile zilnic, sau o lună, două, trei…un an, am folosi acești bani pentru dezvoltarea personală a copiilor sau proprie. Și la fel de important e să consumăm produse naturale – mere, roșii, castraveți etc, crescute într-un sol ecologic, curat, fără particule mici de plastic, care sunt extrem de dăunătoare pentru organismul nostru. Analizăm, cântărim și luăm decizii conștiente, optând pentru produse sustenbile, de lungă durată!

  1. Mulțumesc frumos că ai acceptat acest interviu! Mult succes în tot ceea ce faci!

Torbițele, sacoșele și gențile marca „Aieco” le găsiți pe Instagram și Facebook.

Dacă v-a plăcut acest interviu, distribuiți-l pentru ca să ajungă la cât mai multă lume.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Sfaturi pentru părinți din cartea pentru copii „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” de Elif Shafak

Anna Casian-Musteață

Dragă mămică din parc!

Anna Casian-Musteață

Vai, ești însărcinată? D-apoi trebuie să NU faci ASTA!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....