Sunt MAMĂ
Familie

Anul acesta, de Jolabokaflod, ce cărți pui sub brad copiilor? Îți sugerez să alegi „O inimă de broscuță”

Suntem un popor cu multe obiceiuri și tradiții frumoase, mai ales în preajma sărbătorilor religioase. Chiar dacă ador obiceiurile noastre, îmi plac mult și unele din alte țări și le găsesc potrivite și pentru noi. Advent Calendarul de exemplu, e extraordinar, iar Jolabokaflod e și mai și! Nu știi ce e asta? Îți povestesc imediat, mai ales că e un obicei pentru pasionații de lectură, iar familia mea iubește cărțile!

În Islanda există o frumoasă tradiție legată de cărți. În seara de Ajun, dupa cină, membrii familiei își dăruiesc unii altora câte o carte, dupa care se așează toți împreună,  alături de o ciocolată caldă, și petrec restul timpului lecturând, până îi prinde somnul.

Se spune că există câteva variante ale acestei tradiții. Unele familii aleg fiecărui membru în parte o anumită carte. Altele fac un fel de schimb de cărți, fiecare aducând o carte pe care vrea să o recomande familiei. Le pun pe toate la un loc și fiecare membru al familiei își alege o carte pe care ar vrea să o citească.

Jolabokaflod datează pe pe vremea celui de-al doilea război mondial, când Islanda trecea printr-o perioadă critică din punct de vedere financiar. Multe familii nu își permiteau să cumpere cadouri scumpe, dar pentru că hârtia era ieftină, cumpărau cărți. Astfel, acestea au devenit primul cadou de Crăciun pentru majoritatea familiilor islandeze  și a rămas la fel până în prezent.

Am rămas pur și simplu uimită de acest obicei, pe care-l adopt deja al doilea an și în familia mea. Ambii mei copii sunt mega-bucuroși să mai primească încă o carte în dar! Neapărat vom duce și în acest an mai departe această tradiție a Jolabokaflod-ului și vom participa cu mare drag la „potopul de cărți”. Pentru că niciodată nu există „prea multe cărți”!

Iar dacă și voi vreți să adoptați obiceiul, vă sugerez să începeți cu câteva cărți extraordinare. E, de fapt, o poveste, care vine în mai multe volume. O poveste minunată, potrivită tuturor vârstelor – „O inimă de broscuță” de Gheorghe Vîrtosu.

Apărută la editura Adenium, povestea colecției este plină de învățăminte utile nu doar copiilor, ci și maturilor. Fiind o poveste în 10 volume, o găsesc necesară și utilă în orice familie. Când nu mai știi din ce să citești, atât tu, cât și copiilor, iei de pe raft o carte din această colecție și, la orice pagină ai deschide, vei rămâne captivat de lectură.

Pentru mine, fiecare moment de lectură din aceste cărți, e o revelație. Iar copiii mei sunt încântați de istorisirile Viermelui de mătase, a Șobolanului și a Puricelui, personaje amuzante și totodată, pline de înțelepciune.

Cele 10 volume, filosofie pentru copii și maturi, sunt:

  1. Penița aurie, înger sau călău?
  2. Primii pași spre maturitate
  3. Valsul stelar al vieții
  4. Botezul maturității
  5. Trădarea, logodnica blestemului
  6. Stelele nu mor niciodată
  7. Intersectarea destinelor abandonate
  8. Simplitatea, cea mai frumoasă lecție a vieții
  9. Șarpele de aur
  10. Puterea zâmbetului

Cu siguranță, oricine ar aprecia să găsească sub brad o asemenea comoară. Noi avem primele 5 volume și le-am comandat pe următoarele 5, astfel încât să ne bucurăm de toată colecția.

Iar dacă mă întrebați de la ce vârstă le recomand, vă spun că sunt potrivite pentru copiii de la 5 ani, până la cei de 99+.

Abia aștept să am în casă toate volumele, să le citesc și să vă povestesc despre fiecare în parte în articolele  de la rubrica Porția de lectură!

Dacă ți-a plăcut aticolul, te rog să-l distribui ca să afle și prietenii tăi despre Jolabokaflod și despre povestea „O inimă de broscuță” de Gheorghe Vîrtosu. Iar povestea să știi că o găsești pe elefant.md.

Pentru mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Ședința foto care a adus culoare și lumină în familia noastră

Anna Casian-Musteață

Sfaturi: Cum să reducem expunerea la carcinogene

Anna Casian-Musteață

Ce am mai vizionat în utlima perioadă: 3 documentare pe care le recomand

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....