Sunt MAMĂ
Viața de bebeluș

Căciulița, bat-o vina!

„Pune-i căciulița pe cap, să nu răcească!”, „E cam răcoare în casă la voi. Pune-i căciulița pe cap. Precis că îi e frig”. Nu doar o singură dată am auzit asta. Și nu eram afară, ci chiar în casă, unde temperatura e constantă și destul de confortabilă. Dacă la primul copil am ascultat de acest sfat, celui de-al doilea copil îi puneam căciulița numai după băiță, iar celui de-al treilea i-o pun doar pentru amuzament și pentru că îmi place la nebunie cum îi stă cu căpșorul acoperit. Cu căciulița pe cap, Lia e tare drăgălașă. Dar durează maximum 5 minute, cât să îi fac câteva fotografii, căci de obicei începe a plânge când îi pun căciulița. Ăsta e un semn că nu are nevoie de ea.

Pentru purtarea căciuliței în casă nu există nici un argument întemeiat, mai ales în cazul copiilor născuți la termen. Afară căciulița este utilă, în cazul în care e temperatura scăzută, însă în casă… De ce să i-o punem copilului dacă avem temperatura între 18-23 grade? Și bănuiesc că nu există cineva care și-ar ține copilul dezbrăcat la o temperatură mai scăzută. Iar dacă o face, asta e pentru că probabil micuțul e bine călit.

De ce NU purtării căciuliței în casă?

  • De fiecare dată când îmbrac copilul, mă întreb dacă eu m-aș simți confortabil așa. E valabil și pentru căciuliță. Cu siguranță, nouă, maturilor, nu ne e bine să stăm cu capul acoperit în casă. De ce am crede că bebelușilor le-ar fi? Din contra, ei se simt mult mai bine fără căciuliță, care ar putea provoca supraîncălzirea.
  • Mai mult chiar, noaptea, căciulița poate provoca asfixiere. În casă e destul de cald pe timpul nopții și există riscul de hipertermie, care crește și riscul morții subite la bebeluși.
  • Faptul că prin fontanelă îi iese căldura din corp (da, da, și așa ceva am auzit) sau că prin cap se pierde foarte multă căldură, e doar un mit, fără nici un temei științific. Fontanela nu are nici o legătură cu răcirea sau încălzirea corpului. Rolul fontanelei este acela de a permite craniului să crească în diametru, nu de a proteja cumva capul de cald sau frig.

Evident, fiecare părinte face cum știe el că e mai bine pentru bebeluș, dar dacă îl vom purta prin casă cu căciuliță, mă întreb: oare cum îl vom îmbrăca atunci când îl vom scoate afară? Nici nu vreau să mă gândesc la sărmanii copii care sunt înfofoliți când afară abia de adie un vântișor călduț. Nu zic, sunt cazuri când acest lucru e necesar din motive de boală, de exemplu, dar de cele mai multe ori, chiar nu e nevoie să îmbrăcăm copilașii mai gros decât suntem îmbrăcați noi, maturii. Nici afară și nici în casă.

Copii fericiți să avem!

Dacă v-a plăcut articolul, aș fi recunoscătoare dacă l-ați distribui.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Diareea la bebeluși: Cum o tratăm și când ne adresăm la medic

Anna Casian-Musteață

Vitamina D, prietena bebelușilor și a copiilor mici. Cum se administrează corect

Anna Casian-Musteață

Când și cum curățăm corect năsucul bebelușilor și al copiilor mici

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....