Sunt MAMĂ
Viața de bebeluș

Când și cum curățăm corect năsucul bebelușilor și al copiilor mici

Fiind conștientă de importanța igienei nazale, atunci când mi-am pregătit bagajul pentru maternitate, am pus în geantă și câteva doze de ser fiziologic, pe care le-am folosit la spălarea ochișorilor și a năsucului bebelușei mele. Venind acasă, am încetat să le mai folosesc, dar pentru că micuța avea adesea mucușori și nasul înfundat, a trebuit să cumpăr o soluție salină izotonă, cu care curățam nasul și asiguram așa o respirație mai bună. Am optat pentru Normarin Baby, un spray cu soluție de sare de mare 0,9%. Este recomandat din prima lună de viață, iar noi l-am folosit împreună cu Batista Bebelușului, cu ajutorul căreia aspiram toate secrețiile nazale, însă doar în cazul în care erau abundente și o împiedicau pe Lia să respire și să mănânce.

Când și cum curățăm nasul bebelușilor?

Rolul nasului este de a filtra, umidifica și încălzi aerul rece din exterior. Dar pentru a îndeplini aceste funcții, e nevoie să fie permanent curat. Mai ales în cazul bebelușilor și a copiilor mici! Când năsucul lor este congestionat, nu doar că nu pot să respire, dar le e destul de greu și să mănânce.

Atunci când bebelușul suferă de o viroză și face episoade acute de obstrucție nazală, este indicată toaleta cu o soluție salină de cel puțin trei ori pe zi. Dacă năsucul nu s-a curățat și cel mic nu poate respira, putem folosi un aspirator nazal sau o pompiță special destinată pentru acest proces (cea tip pară). Astfel, evităm apariția unor complicații nazale și nu doar.

E bine de știut că toaleta năsucului trebuie făcută zilnic, dar nu e cazul să exagerăm. De cele mai multe ori, e de ajuns o curățare cu un bețișor cu opritor (doar la nivelul nărilor), care se introduce blând și se răsucește pentru a prinde secrețiile. Uneori bebelușii strănută și astfel nasul se curăță singur.

Ce produse folosim pentru a curăța năsucul bebelușilor?

Câteva doze de ser fiziologic, o soluție salină izotonă, o pompiță sau un aspirator nazal și câteva bețișoare cu opritor sunt mai mult decât suficiente pentru o igienă nazală ca la carte.

Deși mulți medici nu recomandă folosirea sprayurilor mai devreme de doi ani, Normarin Baby a fost creat special pentru bebelușii până la 6 luni. Jetul acestuia nu este puternic, ci din contră – este foarte blând și nu poate face rău bebelușului, dacă este folosit corect.

Ce reguli respectăm când facem toaleta năsucului la bebeluși?

  • În primul rând, înainte de a curăța năsucul bebelușului, e nevoie să avem mâinile bine spălate cu apă și săpun. Acestea se spală și după igiena nazală.
  • De asemenea, înainte de a face igiena, să ne asigurăm că avem la îndemână toate cele necesare
  • Vârful sprayului nazal se curăță după fiecare utilizare, cu apă fierbinte

*
Pentru că în perioada iernii ne-am tot confruntat cu răceli, pentru copiii mai mari și noi, maturii, am folosit Normarin Daily, recomandat pentru igiena nazală zilnică. Acesta ajută la ameliorarea congestiei nazale și la restabilirea funcției respiratorii normale a cavității nazale.

Și cum, odată cu venirea primăverii, din cauza polenului florilor, eu am alergie, în ajutor îmi vine Normarin Allergy, o soluție salină hipertonică 2,0%.

Recomand cu drag aceste spray-uri, atât pentru bebeluși, cât și pentru maturi. Noi le-am testat, le folosim ori de câte ori e necesar și suntem mulțumiți de ele.

P.S. Dacă nu știți cum să efectuați igiena nazală sau aveți careva dubii în privința sănătății năsucului bebelușului, consultați medicul ORL. Acest articol este scris doar din experiența familiei noastre, în urma creșterii celor trei copii și nu înlocuiește nicidecum vizita la un specialist.

Dacă credeți că acest articol ar fi util și altor părinți, vă rog să îl distribuiți ca să ajungă și la ei.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

De ce vomită bebelușii și ce e de făcut?

Anna Casian-Musteață

Cum am început diversificarea la 4 luni jumate, cu banană. Să nu faceți așa!

Anna Casian-Musteață

Suzeta – Pro sau Contra? Ce spune stomatologul

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....