Sunt MAMĂ
Pași de călător

Cetatea Soroca: impresii de vizitator, istoric și fotografii din călătorie

În această primăvară, dornici de aventură, am pornit într-o călătorie la nordul Moldovei. Patru maturi și cinci copii, toți entuziasmați și extrem de fericiți să vedem/revedem cetatea unde Ștefan cel Mare a luptat cu turcii și a biruit – Cetatea Soroca.

Am pornit dimineața devreme, căci drumul de la Chișinău până la cetate e lung, de circa 160 de km, iar cu 5 copii în mașină nu e deloc ușor. Am ajuns cam în două ore jumătate, lihniți de foame, dar bucuroși nevoie mare.

La intrarea în cetate ne-a întâmpinat un domn, care ne-a anunțat că nu mai sunt bilete, dar ne-a permis să vizităm cetatea pe gratis, nu înainte de a ne atenționa să fim foarte atenți și să ținem copiii de mână, ceea ce pe mine m-a panicat și mai tare.

Sunt o fricoasă, de aceea nu am urcat sus, să văd de la înălțime orașul și Dealul Țiganilor, dar am admirat priveliștile de jos, de la primele ferestruici ale cetății. O priveliște care îți taie respirația. Ceilalți aventurieri însă au urcat fără nici o teamă, de unde au revenit extrem de entuziasmați.

Impresii de vizitator

  • Imediat ce am intrat în cetate, am simțit un fior ce nu-l pot descrie. Aveam așa o impresie că toți strămoșii noștri s-au adunat acolo… E o stare frumoasă, dar stranie.
  • Nu știu de ce, dar fântâna din mijlocul cetății m-a atras mult. M-am odihnit un pic lângă aceasta și m-am umplut de energie.
  • Deși scările și balustradele sunt destul de trainice, dacă sunteți fricoși, nu mergeți acolo cu copiii foarte mici.
  • În unele încăperi ale cetății curățenia cam lasă de dorit, ceea ce demonstrează de fapt cât de needucați sunt unii vizitatori, care lasă în urma lor murdărie și fac pipi pe la colțuri.
  • În afara cetății e pur și simplu minunat și la fiecare pas găsești un loc potrivit pentru a face fotografii (noi nu am făcut, căci copiii ne rugau să mergem pe malul Nistrului la picnic).

Dacă și voi vă doriți o experiență de neuitat, vă recomand cu drag să mergeți la Cetatea Sorocii, dar să vă rezervați câteva ore pentru vizită, fotografii frumoase și un picnic pe malul Nistrului. 

Program de lucru:
Cetatea Soroca este deschisă de miercuri până duminică, de la ora 09:00 până la 18:00, cu pauza de masă de la 13:00 la 14:00. Persoană de contact: Nicolae Bulat +373 69323734.

Prețuri
Copii: 3 lei MD / Adulți: 5 lei MD
Filmare: 10 lei MD / Foto: 3 lei MD
Nuntă: 50 lei  MD

Istoria Cetății Soroca
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Se presupune că la Soroca, pe locul unei vechi escale a fost înălțată întâi o cetate din lemn și pământ în primul sfert al secolului XV, dar cu o primă mențiune documentară sub numele de Soroca doar la 12 iulie 1499 odată cu primul său pârcălab Coste.

În timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți se construiește o cetate nouă, din piatră, de 15-20 m. care se păstrează și astăzi într-o stare excepțională. Cetatea Soroca este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

Între 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană. Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetății Soroca.

Pe 19 mai 2015, de Ziua internațională a Muzeelor, Cetatea și-a deschis larg ușile pentru vizitatori.

În aceeași zi am reușit să vizităm și Lumânarea Recunoștinței, dar și Rezervația Peisagistică Cosăuți. Cu impresii revin într-un alt articol.

Până atunci, te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Postat recent

Pelerin pe Solovăț: Istoria și prezentul insulei pe care s-a inventat Gulagul

Anna Casian-Musteață

O vizită cu copiii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Anna Casian-Musteață

Călătorind prin țară: Tvardița, Bulgari Winery, Grozdeber

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....