Sunt MAMĂ
Viața de bebeluș

Cum am început diversificarea la 4 luni jumate, cu banană. Să nu faceți așa!

Acum, când îmi aduc aminte acea perioadă, sunt cu zâmbetul pe buze. Atunci, cu 7 ani în urmă, eram toată numai lacrimi și panică. Dar să încep cu începutul…

Cecilia, fiind primul copil și eu – tânără mămică, fără nici un pic de experiență, încă de la naștere a fost cu probleme. Așa credeam pe atunci, că durerile de burtică, colicile, constipația, erupția dinților, erau probleme. Iar eu, la orice scâncet și mucușor, eram la ușa medicului de familie.

Privind înapoi și având deja experiență, înțeleg că Cecilia era unul dintre bebelușii care nu aveau scaune regulate. Dacă făcea căcuță o dată la 3-4 zile, era bucurie mare în casa noastră. Mi se părea că după asta îi dispăreau durerile de burtică. Mi se părea doar… Ea, de fapt, avea colici puternice, însă eu atunci nu cunoșteam prea bine acest lucru. Credeam că e constipată și stăteam la fundul ei zilnic, ba cu săpun, ba cu supozitor de glicerină, ba cu termometrul (dacă vă e curios, pot să vă povestesc și despre aceste peripeții).

După a treia lună, când credeam eu că nu ar mai trebui să aibă dureri de burtică (de fapt, nu știam eu nimic la vremea aceea, ci doar mă lăsam influențată de tot ce îmi spuneau bunicile, rudele, prietenele), țin minte că m-am dus la medicul de familie de atunci și l-am rugat să mă ajute cu ceva, căci nu mai suportam să o văd plângând. I-am administrat un sirop, am dat mai multe analize, dar problema nu se rezolva. Atunci medicul a decis că e timpul pentru diversificare, căci altfel nu vom putea rezolva problema. Aici ce credeți că am început diversificarea? Exact! Cu banană! Medicul m-a îndemnat să-i dau la 4 luni jumate câte un pic de banană. Cică, aceasta o va ajuta să scape de constipație. A fost așa? Deloc! Nu a avut nici un efect, ci doar am grăbit acest proces al diversificării și Cecilia mai apoi a refuzat tare multe alimente. La fel e și acum, când nu mănâncă deloc fructe. Eu cred că și asta e o consecință a diversificării prea devreme.

Sistemul ei digestiv nu era deloc pregătit pentru a primi banană, ea care era alăptată la sân. Dar pe vremea aceea consideram că sfatul medicului este sfânt.

Care este sfatul meu pentru voi? Nu aveți încredere doar într-un singur medic! Informați-vă de pe site-uri credibile și nu ascultați sfaturile băbești ale bunicilor, prietenelor, atotștiutoarelor de pe rețelele de socializare! Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a bebelușilor până la 6 luni, după care putem începe diversificarea cu legume, terciuri, fructe, fără zahăr sau sare.

Eu mi-am învățat lecția, dar până la urmă tot copilul meu a avut de suferit. Și are în continuare…

Voi aveti situații similare? Ați primit vreodată astfel de sfaturi de la medici, sfaturi care să nu ducă la nimic bun? Împărtășiți experiența voastră în comentarii.

Dacă credeți că acest articol ar fi util și altor părinți, vă rog să îl distribuiți ca să ajungă și la ei.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Bebelușul meu are colici! Ce să fac?

Anna Casian-Musteață

Copilul tău are strabism! Mergi la medic!

Anna Casian-Musteață

Când și cum curățăm corect năsucul bebelușilor și al copiilor mici

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....