Sunt MAMĂ
Învingem Cancerul

Cum îi fac mai ușoară băiețelului meu șederea în spital

Perioada petrecută într-un spital nu este pentru nimeni cea mai frumoasă și cea mai așteptată, cu atât mai mult pentru un copil. Totuși, fiecare medic sau asistent medical are un singur scop – să-i facă pe pacienți să se simtă bine și să fie externați cât mai curând, iar datorită acestora copiii care stau internați într-un spital oncologic, au speranța că se vor trata.

Pentru mine a fost foarte greu să mă obișnuiesc cu gândul că în fiecare lună, timp de o perioadă mai îndelungată, va trebui să merg cu Stelian pentru opt zile în spital, pentru a face chimioterapie. Totuși, în timp, mi-am creat o barieră de protecție, care mă ajută să supraviețuiesc și să-l fac și pe el să se simtă bine, aproape ca acasă.

Dupa ce am trecut de perioada de șoc (când am aflat că a fost diagnosticat cu cancer, că va urma cure de chimioterapie, că va fi un tratament de lungă durată), când m-am calmat și am putut să gândesc la rece, mi-am zis că trebuie să iau situația în mâini și să-l ajut în primul rând pe el să reziste și să fie tare. Tratamentul va dura, vom mai veni în spital încă mult timp, așa că am încercat să creez și pentru el un zid de protecție și să-l fac să înțeleagă că este doar o perioadă, care va trece, dupa care vom merge acasă și va fi totul bine.

  • Îl asigur că fiecare medic sau asistent medical îi vrea binele și indiferent de procedura medicală la care va fi supus, scopul este unul singur – să-l trateze cât mai repede.
  • Nu-l mint atunci când trebuie să mergem din nou în spital. Îi spun adevărul – mergem pentru 8 zile, dupa care vom veni acasă, vom fi din nou toți patru împreună, o familie fericită.
  • Îi spun că o să-l doară, pentru că orice înțepătură doare, dar trece repede, și că poate plânge ori de câte ori vrea, căci eu sunt cu el.
  • Îi personalizez spațiul pentru a-l ajuta să se simtă ca acasă. Luăm cu noi jucăriile sale preferate, cărțile pe care le vrea și orice își dorește el, iar pe pat punem cuvertura de acasă.
  • Atunci când trebuie să dea analize, discut cu el din ajun și-i explic cât de importante sunt ele pentru a urmări cum decurge tratamentul.
  • Surioara și tati vin zilnic să ne viziteze, se joacă împreună, discută, iar astfel timpul trece mai repede și el se simte mai bine în compania lor.
  • Când i-a căzut părul, i-am explicat că acesta e efectul tratamentului, dar că atunci când îl va finaliza, îi va crește din nou, la fel de frumos și creț.
  • Chiar dacă vrea uneori să meargă cu noi în locurile mai aglomerate, îi explic cât de important este să poarte mască medicinală, care să-l ferească de infecții și de o boală mai gravă.
  • Mergem zilnic la camera de joacă, unde are la îndemână o mulțime de jocuri și jucării. De asemenea, acolo face activități cu educatorul și psihologul, dar și cu voluntarii din cadrul asociației Little People.

Stelian știe că dupa lunile de tratament, dupa ce se va face bine, va fi nevoie să revenim în spital, să facem investigații periodice și să ne asigurăm că totul este bine. Până atunci, până când vom ajunge să luăm în mâini lumina de la capătul tunelului, ne trăim frumos viața, râdem, plângem, călătorim și ne bucurăm de fiecare clipă petrecută împreună.

Acest articol face parte din cadrul campaniei ÎNVINGEM CANCERUL.

Dacă ai trecut și tu prin această  boală sau cunoști oameni care au învins sau luptă acum cu ea, aștept de la tine un mesaj. Pe mine mă găsești pe Instagram, Facebook, Pinterest și Youtube. Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului.

Postat recent

Lecții pe care le-am învățat de la copiii cu cancer

Anna Casian-Musteață

Sfaturi de menținere a sănătății și prevenire a bolilor (I)

Anna Casian-Musteață

Când ești bolnav/ă, nu te supăra pe Dumnezeu!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....