Sunt MAMĂ
Copii

Cum mi-am convins copilul să mănânce legume

Am promis că vă povestesc despre CUM CECILIA NU MĂNÂNCĂ FRUCTE ȘI LEGUME și la ce șiretlic am apelat pentru a o convinge măcar să guste din ele. Ei bine, atunci când am început diversificarea, ea a mâncat de toate. Dar imediat ce a înțeles ce reprezintă fiecare fruct (în special) și legumă, a început să aleagă. De pe la un an jumate, cred (căci nu mai țin minte exact), a refuzat absolut toate fructele și legumele cu excepția: portocală, harbuz, varză, castravete, porumb fiert, morcov și sfeclă roșie. Cartofi – prăjiți, pireu sau în supe. În rest, nimic. Nici la grădiniță nu mânca, nici acasă, nici în ospeție și nici acum, la școală, nu mănâncă ceva ce ar conține fructe și legume.

Pentru mine a fost și rămâne a fi asta o mare problemă, căci știm cu toții cât de importante sunt acestea pentru o bună funcționare a organismului. De aceea încerc și caut alternative. Până acum, în cazul fructelor nu funcționează nimic – nici înghețata făcută acasă nu o acceptă, nici suc, nici smoothie. Dar măcar am reușit să o fac să mănânce legume, ce-i drept nu în stare crudă, ci în supe-creme. Am grijă să fac ciorbe în care pun de toate (și ceapă, și morcov, și câteva buchețele de broccoli și conopidă, și sfeclă roșie, și roșii, și cartofi, și un pic de verdeață), apoi pasez prin blender totul și îi torn în farfurie. Uneori mănâncă cu smântână, alteori fără, dar de fiecare dată cu pesmeți făcuți acasă sau cu pâine cu maia, făcută de Sergiu. Dacă lipsesc astea, supa nu va fi mâncată.

Recunosc, am încercat tot felul de jocuri, am citit cărți, i-am citit și ei despre beneficii, ea chiar singură îi povestește lui Stelian cât de gustos e pruna, strugurele, para, mărul, de exemplu, însă de mâncat nu-l mănâncă… A ajuns chiar nici mâna pe ele să nu pună, căci (după cum spune ea) îi provoacă greață, iar dacă se întâmplă să le atingă, imediat merge și își spală mâinile…

Am mai discutat și cu alți părinți și am observat că tot mai mulți copii refuză fie fructele, fie legumele. Habar n-am care e cauza, însă cu toții suntem în căutare de alternative. Așa că, dacă sunteți în aceeași situație și cumva cunoașteți vreun secret, împărtășiți-l cu noi. Vom fi recunoscători.

Dacă credeți că experiența noastră ar ajuta pe cineva, distribuiți acest articol.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Igiena intimă la fetițe: Folosim sau nu un gel special? EXPERIENȚA noastră

Anna Casian-Musteață

De ce băieții NU trebuie să plângă?!

Anna Casian-Musteață

A PUNE sau A NU PUNE fular la gura copilului în timpul iernii?

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....