Sunt MAMĂ
Viața de bebeluș

Mituri despre bebeluși, pe care le-am tot auzit de când sunt mamă

Din primele zile în care am anunțat că sunt însărcinată și până acum, când copiii deja sunt mari, tot aud diverse mituri care se referă la creșterea, educarea și tratarea bebelușilor și a copiilor, în general. Iar acum, când sunt însărcinată cu al treilea copil, aud din nou aceleași lucruri. De parcă eu aș cere părerea cuiva sau sfaturile inutile…

Copilul mic trebuie spălat în fiecare zi cu săpun

În primul rând, săpunul spală stratul natural protector al pielii, o usucă tare, ceea ce poate provoca iritații. În al doilea rând, oare copilul reușește să se murdărească atât de tare în timpul unei zile? De aici vine și obișnuința de a face băile folositoare zilnice cu ierburi, extrase din conifere și sare de mare. Acestea sunt bune pentru copil de plăcerea lui și pentru a-l obișnui cu băița zilnică, nu pentru altceva.

Pudra și săpunul pentru copii sunt obligatorii

Pielea micuțului este ca a doua perche de plămâni. De aceea, cea mai mare parte a pielii trebuie să fie curată pentru a respira. Pudra se utilizează doar în cazurile când în cutele pielii se fromează o iritație umedă, însă  amestecându-se cu transpirația ea poate aduce la formarea unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Uleiul se aplică doar pe sectoarele de piele ce se usucă și se coșesc.

Opărelile și iritațiile de scutec la copii sunt lucruri obișnuite

Nu! Deseori opărelile pot fi o dovadă a faptului că micuțul nu petrece destul timp cu pielea goală, nu este destul de bine spălat sau ca o formă a diatezei. Factor iritant pot fi scutecele de unică folosință alese greșit.

Bebelușul trebuie înfășat strâns pentru a avea picioarele drepte

Forma picioarelor nu are absolut nici o legătură cu înfășatul acestora. Din contra, potrivit medicilor, această practică împiedică dezvoltarea oaselor.

Cât mai multă vitamina C

Introducerea prea devreme a vitaminei C sintetice, poate provoca diverse boli. Ca și toate celelalte vitamine, vitamina C are normă zilnică ce nu trebuie depășită. Toți știu că surplusul acestei vitamine se elimină din organism, dar supradozarea permanentă poate deregla sistemul de eliminare.

Tratamentul cu ierburi este inofensiv

Orice medicament, inclusiv ierburile, poate fi periculoase în caz de administrare greșită. Nici unui copil nu îi trebuie administrate  amestecuri de ierburi pur și simplu pentru profilaxie. În plus, nu toate ierburile sunt permise pentru micuți, iar din cele permise, se administrează doar cu indicațiile unui medic.

Toți copiii trebuie să meargă la vârsta de un an.

Copilul are dreptul să nu vrea să meargă până la 16 luni. Vreo legătură dintre pași și dezvoltarea de mai departe a copilului nu a fost depistată de specialiști.

Legănatul micuților duce la alintare

Nu, nu este corect! Mai mult, la legănare copiii antrenează aparatul vestibular și se dezvoltă coordonarea în spațiu. De asemenea, ei adorm, ceea ce le place tuturor.

Pentru a avea păr des, copilul trebuie ras pe cap

Textura, culoarea și desimea părului sunt programate genetic. Rasul copiilor pe cap nu trebuie asociată cu faza normală de dezvoltare, în care părul crește oricum mai puternic, în locul pufului de bebeluș. Dacă acest mit ar fi fost adevărat, nu ar mai fi existat nici un om chel.

Dacă celui mic îi curg ochii, trebuie să-i picurăm lapte matern

Laptele matern, picurat în ochii copilului, nu doar că nu tratează conjunctivita sau alte afecțiuni, ci chiar poate provoca diverse infecții. Un tratament pentru bolile de ochi îl poate oferi doar oftalmologul.

Dupa băiță, copilul trebuie scos din apă, apucat de cap

Există mitul, conform căruia, dacă cel mic e scos din baie de cap, va avea gâtul lung. Total greșit! Această practică poate pune grav în pericol viața bebelușului. Mai mult chiar, este o acțiune brutală și periculoasă.

Sfatul meu este să nu mai dăm crezare acestor mituri, de care mamele și bunicile noastre țineau cont și pe care le respectau cu sfințenie. De-a lungul timpului, acestea au fost combătute și s-a dovedit cât de dăunătoare sunt atunci când mămicile le practică, motiv pentru care ar trebui să fim mai atente la orice sfat primit de la cei din jur, iar dacă nu știm cum să procedăm, bine ar fi să ne consultăm cu un medic, cu un psiholog sau cu oricine e mai bine instruit în acest domeniu.

Voi ce mituri legate de bebeluși și copii ați auzit de-a lungul timpului?

Dacă găsiți util acest articol, distribuiți-l ca să ajungă și la prietenii voștri.

Pentru mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Bebelușul meu are colici! Ce să fac?

Anna Casian-Musteață

Când și cum curățăm corect năsucul bebelușilor și al copiilor mici

Anna Casian-Musteață

De ce vomită bebelușii și ce e de făcut?

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....