Sunt MAMĂ
Copii

Moartea bunicului, văzută prin ochii fetiței mele

Când unul dintre bunicii Ceciliei a decedat, la auzul veștii ne-am întrebat: ce facem, îi spunem ei sau nu? Dar ne-am gândit că e deja mare și înțelege totul, așa că nu are rost să îi ascundem această veste. Astfel, ea a aflat că bunelul a murit, s-a dus la îngerași și la Doamne-Doamne. 

Dupa ce a avut loc înmormântarea, când ne-am întors acasă, iar ea spunea tuturor „Bunelul a murit”, ne-am întrebat deja dacă am procedat corect spunându-i adevărul și luându-o cu noi la cimitir, la înmormântare. Atunci am cerut sfatul psihologului Aurelia Balan-Cojocaru, care mi-a spus că nu doar cei mari, ci și copiii suferă, în felul lor, la pierderea  celor dragi. 

Ca specialist, recomand ca întotdeauna să li se spună copiilor adevărul, oricare ar fi acesta. Ei au dreptul să cunoască ce se întâmplă când moare cineva drag, să li se spună imediat și pe înțelesul lor despre ce este vorba, pentru a-și da glas tristeții. Sub nici o formă copiii nu trebuie mințiți”, mi-a confirmat doamna psiholog. Astfel, am înțeles că am făcut alegerea corectă, iar fetița noastră, care era atașată de bunic, avea tot dreptul să cunoască adevărul.

Desigur, chiar dacă sunt copii, indiferent de vârstă, vor avea perioada lor de doliu. Perioada va fi caracterizată prin stări de proastă dispoziție, apatie, tristețe, dezinteres pentru școală sau grădiniță. În unele cazuri pot apărea și manifestări mai agresive ale furiei, inacceptării, episoade de plâns „fără motiv””. Cecilia a avut astfel de manifestări, despre care, la fel, mă întrebam dacă sunt normale. Dupa înmormântare, ea a început a plânge și a-l striga pe bunelu, iar mai apoi, a avut un comportament mai agresiv, dar a trecut.

Acum, dupa aproape 3 luni de la eveniment, Cecilia încă vorbește despre bunelu Vasea și spune că îi este dor de el. Noi ne vom strădui să îl păstrăm pe bunelu viu în memoria ei, arătându-i fotografiile și înregistrările video ce le avem cu el.

Postat recent

Copiii, somnul și luna plină

Anna Casian-Musteață

4 motive pentru a-ți duce vara copiii la bunici, în sat

Anna Casian-Musteață

Rivalitatea între frați. Cum reușim să-i facem față

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....