Sunt MAMĂ
Pași de călător

#NeamPornit să vizităm Orheiul Vechi

Pentru mine dintotdeauna Orheiul Vechi a fost o enigmă. Mi-am dorit mult să vizitez acest loc, dar abia în această primăvară s-a ivit ocazia să-mi îndeplinesc dorința. Se pare că primăvara 2020 este anume despre lucruri făcute pentru prima dată (pandemie, sarcină pe timp de pandemie, vizită la tancul de la Leușeni, lecții cu copiii acasă etc). Și iată că la Orheiul Vechi am fost fascinată de ceea ce am văzut și parcă ajunsesem într-o altă lume. E un loc extraordinar de frumos, pe care eu îl văzusem doar în fotografii, dar de care m-am îndrăgostit de la primul pas făcut aici.

Mi-a plăcut fiecare locușor, fiecare pietricică, dar cel mai mult m-am bucurat faptul că nu erau mulți oameni și noi am putut să explorăm în liniște. Vizitatori erau puțini, iar comercianți – doar o doamnă vindea suvenire și atât.

Mi-a plăcut foarte mult locul în care e amplasat Orheiul Vechi – înconjurat de dealuri stâncoase, unde domină multă liniște, întreruptă doar de cântecul păsărilor. Noi am mers seara și ne-am delectat și cu orăcăitul broaștelor, un sunet de care tare s-au mai bucurat copiii. Am urcat la crucea de piatră, am vizitat biserica și am coborât prin satul Butuceni, un sat de poveste.

Cu siguranță voi mai reveni la Orheiul Vechi, căci nu am ajuns să văd peșterile și biserica de acolo. Am avut un motiv întemeiat – sarcina, care îmi provoca în acea zi amețeală și intensifica teama de înălțime.

E unul dintre locurile pe care le recomand să fie vizitate cu familia, iar dacă mai luați cu voi și câteva gustări, puteți organiza un picnic frumos chiar pe malul Răutului. Aveți însă grijă să nu lăsați resturi și dezordine în urmă. De asemenea, să aveți la voi multă apă și încălțăminte comodă, căci locul e destul de pietros și e nevoie de o încălțăminte bună pentru a putea explora.

Despre Orheiul Vechi

Complexul Turistic Orheiul Vechi este amplasat în raionul Orhei, pe malul râului Răut din comuna Trebujeni. Acesta este cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.  Wikipedia scrie că complexul cuprinde câteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre), atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV), cât și moldovenească (sec. XV–XVI).

Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

Dacă vrei ca și prietenii tăi să afle despre Orheiul Vechi, distribuie acest articol.

Cu alte postări utile și interesante te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube, Goodreads și Facebook.

DESPRE #NEAMPORNIT

#NeamPornit este o campanie naţională de promovare şi susţinere a turismului intern, prin care inițiatorii își doresc să crească fluxul vizitatorilor către atracţiile turistice autohtone şi să stimuleze crearea și consumul produsului turistic local.

Cu drag, Anna!

Postat recent

În vizită cu copiii la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Anna Casian-Musteață

Ce-am vizitat, ce mi-a plăcut și de ce vreau să revin în orașul Cluj-Napoca

Anna Casian-Musteață

În vizită la Rezervația Peisagistică „Cosăuți”: mănăstirea, pădurea „Stânca-Jeloboc”, izvorul sfânt

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....