Sunt MAMĂ
Pași de călător

#NeamPornit să vizităm Tancul-monument de la Leușeni

M-am născut și am trăit 16 ani în satul Călmățui, raionul Hîncești. Deși satul meu se învecinează cu satul Leușeni, acolo unde se găsește tancul-monument de la Leușeni, eu nu l-am văzut niciodată de aproape. Colegii mei mergeau vara în vizită, organizau acolo picnicuri, mergeau la sfârșit de an cu profesorul de educație fizică în excursie, dar mie părinții nu mi-au permis niciodată să merg să-l văd. Habar n-am de ce, dar țin și acum minte cu cât jind mă uitam la el atunci când mergeam sau reveneam de la Hîncești sau Chișinău. Apoi am crescut și cumva mi-am luat gândul de la el, însă în această primăvară am avut ocazia să îmi îndeplinesc un vis din copilărie – acela de a vizita tancul. Am trăit emoții de nedescris, mai ales că am fost acolo cu toată familia, iar copiii au văzut cum arată în realitate tancul de la Leușeni.

Am vrut să știu istoria tancului, însă prea multe detalii nu am găsit. Totuși, am aflat că acesta se află între localitățile Leușeni și Nemțeni și este înălțat pe o colină, la o înălțime de 160 de trepte. Numit și „Tancul lui Stalin”, își îndreaptă țeava spre România, care era duşmanul Uniunii Sovietice atunci când a fost pus tancul, scos din râul Prut în anul 1967.

Tancul T-34 se găsește la doar zece kilometri distanță de la postul vamal Albița-Leușeni și face parte din Memorialul „Victoria”. Mașina de luptă a fost găsită în anul 1969 în râul Prut și reparat în atelierele din satul Onești, Hîncești. Acesta este Tancul numă­rul 377 al Armatei Sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial.

Probabil pentru mulți dintre voi acest loc nu reprezintă mare lucru, însă pentru mine înseamnă un vis al copilăriei, pe care abia acum, la 31 de ani, l-am văzut realizat. În preajma acestui monument, împrejmuit de o frumoasă pădure de conifere, ne putem odihni sau putem organiza un picnic cu familia, cu condiția să nu lăsăm gunoi în urmă și să ne comportăm adecvat. Noi cu siguranță vom mai reveni aici, căci ne-am îndrăgostit de liniștea de aici.

Dacă vrei ca și prietenii tăi să afle despre Tancul-monument de la Leușeni, distribuie acest articol.

Cu alte postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube, Goodreads și Facebook.

DESPRE #NEAMPORNIT

#NeamPornit este o campanie naţională de promovare şi susţinere a turismului intern, prin care inițiatorii își doresc să crească fluxul vizitatorilor către atracţiile turistice autohtone şi să stimuleze crearea și consumul produsului turistic local.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Descoperă orașul Rîșcani: 12 locuri de vizitat

Anna Casian-Musteață

Călătoriile noastre cu copiii: cum ne pregătim, ce luăm cu noi, ce reguli respectăm

Anna Casian-Musteață

În vizită cu copiii la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....