Sunt MAMĂ
Porția de lectură

„Pași pe calea sfințeniei: cum să creștem copii iubitori de Dumnezeu” de Elizabeth White

De fiecare dată când văd un comportament nu prea corect la copiii mei, mă întreb dacă nu cumva am făcut poate prea puțin și nu mai e cale de întoarcere. Dar lucrurile se pot rezolva. Ușor, cu răbdare și multă dragoste. Și în primul rând, cu  luminare de la Cel de Sus. Iar în ajutor îmi vin și cărțile, în care întotdeauna găsesc un cuvânt bun și o soluție la problemă. Ei bine, o astfel de carte este și „Cum să creștem copii iubitori de Dumnezeu” de Elizabeth White, o carte care oferă răspunsuri și soluții la diverse momente. Iar soluția e doar una – să ne creștem copiii astfel încât să îl iubească pe Dumnezeu și astfel, vom avea siguranța că nu vor mai face rău, umbriți fiind de îngerașul păzitor.    

Autoarea spune că celor mici trebuie să li se vorbească despre Dumnezeu de acasă, de la naștere, pentru că numai crescând într-un mediu favorabil, sămânța cea bună va da și roade. „Părintele trebuie sa țintească spre crearea unui mediu în care Dumnezeu să fie accesibil tuturor și în care fiecare membru al familiei Îl poate revela pe Dumnezeu celuilalt”, susține aceasta.

După familie urmează școala duminicală, care are scopul de a-l ajuta pe copil să-L conștientizeze pe Dumnezeu. Astfel, cartea oferă sfaturi părinților care caută îndrumări pentru înlesnirea sporirii duhovnicești a copiilor lor și care se angajează să facă aceasta în cadrul Bisericii. În această carte, accentul este pus pe motivarea implicării familiei în viața sacramentală și liturgică a Bisericii.

Unele activități din carte sunt pentru copiii mici, pe când altele – pentru cei de 8-12 ani, însă majoritatea pot fi adaptate oricărei vârste. Autoarea insistă asupra faptului că trebuie să le oferim celor mici ocazia de a-L cunoaște pe Dumnezeu într-un mod cât mai firesc și spontan cu putință. Scopul activităților propuse în carte ii ajută pe părinți să niveleze drumul, să-l facă mai accesibil, astfel încât copiii să ajungă la miezul adevărului de unii singuri.

Totul începe cu „Foamea de Dumnezeu a copilului”, capitol în care Elizabeth explică ce este aceasta și cum trebuie potolită. Urmează capitolele „Unde este Calea?”, „Alegeți-vă destinația”, „Studierea hărții”, „Înveșmântarea în Hristos”, „Parcursul”, „Călătorie spre Betleem”, „Călătorie spre Paști”, „Descoperirea Cincizecimii” și „Un felinar care ne ghidează calea”. Toate capitolele sunt însoțite de o listă de scopuri ce trebuie atinse la o anumită temă și cu ce ar trebui să rămână copiii în urma studiului. De asemenea, la finalul capitolului sunt propuse o serie de activități, majoritatea bazate pe lucru manual sau lectură. În urma acestora, copiii vor înțelege mai ușor diverse momente din viața bisericească și vor ajunge la scopul vieții – cunoașterea și trăirea în Hristos.

La finalul cărții găsim un capitol întreg dedicat celor 12 sărbători împărătești. Este explicat pe scurt esența fiecărei sărbători, dar sunt propuse și diverse activități care să ajute copiii să înțeleagă mai bine de ce a fost nevoie de Bunavestire, Naștere sau Înviere.

Recomand cartea cu drag. Mie mi-a plăcut mult și chiar am selectat o listă de activități pe care le-aș putea face cu copiii mei în preajma anumitor sărbători religioase.

Dacă ți-a părut interesantă prezentarea acestei cărți, distribuie articolul ca să ajungă și la prietenii tăi.

entru mai multe postări interesante și utile te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

25/40: „Tu ești numărul 1” de Iuliana Enache

Anna Casian-Musteață

6/40: „Arta de a pune lucrurile la locul lor” de Dominique Loreau

Anna Casian-Musteață

Carte pentru copii: „Ziua în care a fugit Somnul” de Victoria Pătrașcu

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....