Sunt MAMĂ
Copii

Și băieții plâng. Nu doar câteodată!

„Nu plânge, că nu ești muiere!”, „Plângi ca o fetiță” sau „Bărbații adevărați nu plâng!” sunt fraze pe care băieții noștri le aud tot mai des. Dar oare chiar așa este? Oare chiar bărbații nu trebuie să plângă? De unde vine oare această convingere?

Orice om are nevoie uneori să plângă. Plânsul este, în primul rând, o modalitate de a comunica. Apoi, prin plâns, eliberăm emoțiile negative. Nu contează genul persoanei. Important este să permitem oamenilor să plângă, să își exteriorizeze emoțiile și să ajungă mai apoi la starea de bine.

„Încetează să mai plângi” nu este cea mai bună metodă de a ne educa băieții și copiii, în general. Permițându-le să plângă, dar fiindu-le alături și oferindu-le brațele, îi învățăm empatia. Atunci când vor vedea pe cineva plângând, vor face la fel sau, cel puțin, îi vor accepta emoțiile. Dar dacă vom tot insista să tacă, să nu plângă atunci când îl doare sau îl deranjează ceva, exact așa va proceda și el, viitorul bărbat, care îi va spune soției sale și copiilor: „Încetează cu plânsul!”.

Să nu ne mai învățăm băieții să suporte durerea! Orice necaz trebuie împărțit cu cei dragi, inclusiv prin plâns. Iar aceasta nu este o dovadă de slăbiciune. Și psihologii spun că plânsul este vindecător, este sănătos și e absolut normal să-l practicăm nu doar atunci când avem o suferință fizică, ci și atunci când nu mai putem, când greutatea ne apasă sufletul.

Studiile arată că băieții care își exprimă vulnerabilitatea au un coeficient mai mare al inteligenței emoționale. Iată, deci, cât de important este să le permitem băieților să plângă!

Să ne creștem băieții astfel încât să-si poată exprima deschis emoțiile. Doar așa vor ajunge adulți cărora nu le va fi rușine de ei înșiși!

Dacă credeți că acest articol ar fi util și altor părinți, vă rog să îl distribuiți ca să ajungă și la ei.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Foto – Unsplash

Postat recent

Nu mai judecați mamele care-și poartă copiii cu căciulițe atunci când e cald!

Anna Casian-Musteață

Moartea bunicului, văzută prin ochii fetiței mele

Anna Casian-Musteață

OMUL harnic din ce crește? Din COPILUL ce muncește! (VIDEO)

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....