Sunt MAMĂ
Viața de bebeluș

Vitamina D, prietena bebelușilor și a copiilor mici. Cum se administrează corect

Denumită și „vitamina antirahitică” da „vitamina soarelui”, vitamina D este indispensabilă organismului unui bebeluș. Ea îl ajută să facă față creșterii rapide din primele luni și primii ani de viață, contribuind și la procesarea calciului și a fosforului în organism. Corpul uman are capacitatea de a sintetiza singur această vitamină, însă pentru a se întâmpla asta este nevoie de expunerea la soare. Nu trebuie însă să contăm pe asta, căci expunerea bebelușului la soare (prea puternic și prea mult timp) nu este indicată. Și apoi, nu toți trăiesc în zone în care s-ar putea bucura permanent de razele soarelui. Astfel, este necesar să completăm alimentația cu această vitamină, atât iarna, cât și vara.

Deficitul de vitamina D poate duce la o serie de probleme de sănătate încă din copilărie:
*Deformări osoase ale membrelor
*Deformări ale claviculei
*Deformări ale toracelui
*Modificări ale cutiei craniene
*Erupție dentară întârziată
*Carii
*Diastază abdominală
*Modificări ale coloanei vertebrale
*Rezistență scăzută la infecții

Cum prevenim deficitul de vitamina D la bebeluși și copii:
*Expunerea la soare, toamna și primăvara
*Regim alimentar corect: alăptare la sân, nu oferim bebelușilor lapte de vacă, iar dacă bebe nu este alăptat, optăm pentru o formulă d elapte îmbogățită cu vitamina D)
*Suplementare cu vitamina D de la a 7 zi de viață și până la 2-3 ani.

Protocolul clinic privind rahitismul la copii, aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, prevede administrarea vitaminei D din primele zile de viață, până la 24 de luni, în doză zilnică de 500-625 U.I, la copiii sănătoși, născuți la termen. Totuși, medicul este cel care decide doza ce trebuie administrată.

BINE DE ȘTIUT!
*Există vitamina D2, care are origine vegetală și se găsește în ciuperci, cereale integrale, lapte de soia, migdale și alte tipuri de lapte vegetal. Vitamina D3 are origine animală și se găsește în pești, produse lactate sau ouă. Dar vitamina D3, după cum menționam mai sus, se formează și în piele, odată cu expunerea la soare. Un studiu din 2026, realizat de o echipă de cercetători din SUA și Marea Britanie, demonstrează că vitamina D3 contribuie la refacerea nivelurilor de vitamina D mai rapid decât vitamina D2.
*Cremele de protecție solară împiedică formarea de vitamina D de la soare. Expunerea la razele solare a feței și brațelor bebelușului, în timpul plimbărilor, pentru o perioadă scurtă, ar trebui să asigure doza recomandată de această vitamină.
*Dacă bebe are tenul deschis la culoare, pielea va forma mai repede vitamina D de la soare. Copiii cu tenul mai închis, trebuie să petreacă mai mult timp la soare. Totul cu maximă precauție!

IMPORTANT!
Vitamina D se inactivează după 21 zile de la deschiderea flaconului. Astfel, pentru o mai bună eficiență, este recomandată schimbarea flaconului după această perioadă. Fiind un produs uleios, administrarea corectă a reface picurând direct în gurița copilului. Nu se oferă vitamina cu lingurița sau în lapte!

Dacă credeți că acest articol ar fi util și altor părinți, vă rog să îl distribuiți ca să ajungă și la ei.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Mituri despre bebeluși, pe care le-am tot auzit de când sunt mamă

Anna Casian-Musteață

Copilul tău are strabism! Mergi la medic!

Anna Casian-Musteață

Când și cum curățăm corect năsucul bebelușilor și al copiilor mici

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....